Vsako leto zelo težko čakam, da prižgejo lučke v okrašenem mestu.Potem pa vedno ugotovim, da pretiravajo z božičnim okrasjem. Pa vseeno. Obožujem lučke. Krogle.  V letošnjem primeru. Po pravici pa res ne vem, zakaj me tako zelo navdušujejo. Mogoče zato, ker vem, da se približujejo prazniki  in s tem posledično lepe stvari ali zato, ker me spominjajo na otroške igračke.  Ali pa, ker ti daje občutek varnosti. Veste, ko nas je bilo vse strah teme?Mogoče lučke zato delujejo na nas tako pomirjevalno. Ob svetlobi se strahovi razblinijo ali pomanjšajo. Saj v otroštvu. Najbrž pa mi že čez en teden lučke ne bodo pomenile nič, in jih sploh ne bom opazila. Do takrat, ko jih bodo pospravili in bo zazevala praznina.

Drugače pa sem obsedena z novoletnimi lučkami. Resno. Ko sem bila majhna, sem vedno morala imeti v svoji sobi drevesce z lučkami. In po cele dneve sem samo sedela ob lučkah na drevescu. Danes se mi vse to zdi samo še smešno. Po pravici, pogrešam tisti čas, ko sem bila majhna in sem opazovala smrekico. Cel dan. In če bi se dalo, še noč .  Kakšni smešni prebliski so se mi rojevali v glavi, ko sem hodila pod modrim nebom iz lučk v glavni ulici v Kranju. Spomnila sem se vseh mojih preteklih božičev. In praznikov. In drevesc. In okraševanja. Pogrešam čas, ko si dejansko imel ČAS, da si opazoval drevesce. Sedaj pa se ga v nekaj dneh navadiš, da ga niti ne opaziš več, razen če zbiješ kakšen okrasek.

Božični čas. čas upanja. Ja, v reklamah, filmih in otroških glavah.  Pri meni bo to leto spet čas kontrolk, spraševanja, vseh raznih nujnih opravkov, ki nimajo niti najmanjše veze s prazniki. In pač zabava ali dve, kot prednovoletni zabavi. Ja, itak. Zabava kot zabava bo pač.

Nostalgija na stare čase…

 Nekaj slikic lučk.Od danes. Sveže :)

 • Share/Bookmark

...komentar [4]

 

4 komentarjev

 1. homerun homerun pravi:

  Hja meni se zdi, da je vse skupaj mnogo prezgodaj. Mogoče bi jih sam prižgal v velemsetih v sredini decembra … ali pa še pozneje … Smo pa Slovenci smešni. Po eni strani gledamo na to, da bomo v določenem času zmanjšali svetlobne emisije in morali praktično zamenjati vse luči na javni razsvetljavi, po drugi strani pa prižigamo na milijone lučk mesec prezgodaj. Prižgimo jih torej en teden prej … Za nostalgijo …

 2. The Fish pravi:

  Se totalno strinjam z prejšnjim komentarjem.

 3. rozazvezdica rozazvezdica pravi:

  ja, vem . potem jih sploh ne opazimo več :/ prižgati bi jih mogli nekje 24.decembra. sele takrat bi dale pravi pečat. čeprav brez lučk… si ne predstavljam praznikov.

 4. homerun homerun pravi:

  @rozazvezdica: Saj to pravim … prižgimo jih maksimalno en teden pred prazniki. Ker resnično pričarajo pravo vzdušje.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !