Tehnično ne bodo več, a vseeno.

In temu nasprotujem. Kar je dokaj logično, glede na to, da sem gimnazijka, ne? Ampak me ne moti samo to ampak mi ni jasno kdo točno misli, da je to dobra ideja. Namreč: če ima gimnazijec zastonj zdravo malico, jo bo najbrž izkoristil. Če ni zastonj pa bo naprimer zavil v kako nezdravo obliko prehrane, kot naprimer McDonalds.

Še zmeraj mislim, da je večja verjetnost da bodo v osnvnih šolah jedli malice, tudi če bodo plačljive, saj takrat otroci še ne hodijo med poukom iz šole in zato težko kje drugje dobijo hrano. V sredni šoli pa je malo več prostosti, kar pomeni ve izbire in več možnosti prehranjevanja. Vendar to očitno nikomur ne pride na pamet. Starši osnovnošolcev so zadovoljni, vendar se ne zavedajo, da to hkrati vpliva nanje čez nekaj let.

Ker bodimo iskreni, le kdo ne bi raje izbral nekaj nezdravega in bolj okusnega kot pa hrano iz šolske menze, ki je pač močno zelenjavna?

Drugo leto bo še pestro…

 • Share/Bookmark

...komentar [9]

 

9 komentarjev

 1. rok pravi:

  Hodim na I. gimnazjiov Celju in ti lahko povem, da 50% dijakov tako ali tako nikoli ne gre na malico, nekateri pa če jim je malica slučajno okusna. Še vedno se večina naših dijakov prehranjuje z raznimi sendviči in sladkarijami iz šolske kantine. Seveda so pa peticijo za ohranitev malice podpisali VSI. Debilizem brez primere.

  Nov sistem plačevanja malic je veliko pravičneši od prejšnega… saj s tem ne pomagamo samo staršem srednješolskih otrok temveč tudi osnovnošolskih. Treba je tudi vedeti, da bo 40% šolarjev še vendo imelo 100% subvencionirano malico, pač glede na dohodke v družini. Če pa bodo ostali starši plačali 7-9 € na mesec bo njihov otrok spet lahko hodil na malico, ne da bi vedel, da se je karkoli spremenilo.

  Če bo dijak hotel ravno hrano iz McDonaldsa in ima denar, si jo bo sigurno kupil četudi ima na voljo zastonj piro s špinačo… tako da ta argument teže sploh nima…

 2. mr.g pravi:

  moje mišljenje se malo razlikuje…
  mislim da bi bilo dobro da dobijo vsi prehrano zastojn…
  nekateri starši imajo tako osnovnošolce kot dijake… tako da za te nebo razlike…
  nevem zakaj bi hodili dijaki v mcdonalds… kaj bodo pa dobili za 80 centov, ki bi jih dodali za malico…
  upoštevajmo pa tudi to da bo del dijakov še zmeraj dobil brezplačno malico… drugi bodo pa doplačali 8 ali 16 eurou…. kot sem že omenil… s 16timi euri pa v mc donalds neboste odšli več kot 4-5 krat…
  tukaj pa je tudi problem s hrano ki se meče stran, hrano ki jo nekateri dijaki ne pojejo, zavrnejo…
  glede teh 8/16 eurou pa mislim, da jih velik del dijakov prej zapravi za cigarete, alkohol ali kaj drugega…

 3. Kristina pravi:

  Couldn’t agree more!

 4. tisa pravi:

  To koliko zdrave so bile malice v srednjih šolah je vprašljivo – na mnogih šolah so dobili vsak dan sendviče. In mislim, da niso bili nič bolj zdravi kot sendviči, ki se jih kje drugje kupi. Kot drugo – jesti obrok v velikosti in kalorični vrednosti koslila pred 12 uro (običajno pa so malice itak okrog 10 ure) se mi tudi ne zdi ravno zdravo.

 5. tom pravi:

  veš kaj, glede na to, koliko hrano se je vrglo stran, se mi zdi ta prerazporeditev sredstev zelo koristna. Kar je zastonj itak ne cenimo, ne?
  Pa tudi ne drži, da bodo vsi plačevali za malico, pač glede na gmotni položaj staršev. Tisti z manjšimi dohodki bodo imeli hrano še vedno zastonj. Pa tudi za tiste ostele bo doplačilo relativno skromno, kakor se mi zdi manj kot 20 EUR na mesec…kar nek povprečen dijak ali študen zapravi vsako soboto, če gre s prijatelji ven…

  Zdrava hrana je stvar izbire, če si kupiš jaboljko ali jogurt boš zapravil manj, kot pa če greš v McDonalds, pa precej bolj zdravo ješ. Tako da je skrb, da bi sedaj jedli nezdravo, milo rečeno klobasa…

 6. Oskar pravi:

  To je bilo perverzno razmetavanje hrane in denarja.

 7. Nick pravi:

  kljobasa ali jaboljko?

 8. Mare1000 pravi:

  Nov predlog je vsekakor boljši. Za manj premožne se tako ali take ne bo spremenilo nič, bolj premožni pa so tudi ob zastonjski malici hodili v McDonalds, če so si to pač zaželeli.
  Podpisi, ki se zbirajo po srednjih šolah in gimnazijah skoraj da niso vredni komentarja. 80% jih podpiše, ker podpisujejo tudi ostali, pa sploh ne vejo kaj so podpisali. Upam trdit da se v zadnjih dveh letih to ni drastično spremenilo.

 9. Prome Prome pravi:

  Če smo mi preživeli štiri leta na sendvičih, hamburgerjih, hot-dogih, pomfriju ter ostalih radostih gimnazijske menze… Če ti kaj ni bilo všeč si si pa preprosto prinesel od doma in si komot takšno dieto kot si jo hotel. Pa ni bila zastojn oz. si moral za tistih 5.000 sit, katerih je država subvencionirala mesečno izpolniti prošnjo, katere pa ni dobil vsak.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !