YouTube slika preogleda

Še drugo malo potovanjce tega tedna. Firence. To je mesto umetnosti. In pa neresničnih hišnih številk. Iskanje hotela je bilo težavno, saj so modre številke prave, rdeče pa so po starem oštevilčenju. Yeah, whatever, nič zmedeno. (Zaradi takih in podobnih traparij imam včasih hud odpor do italijanov. )

V Firencah si je baje potrebno ogledati vso renesanso. Če kdorkoli dobi kak tak preblisk naj prosim za to vzame več kot 2 dni. Ker morilski tempo skakanja prvi dan ni morilski, sploh če se med sprehajanjem lahko radodarno nastavljaš soncu, je pa precej neprijeten drugi dan, sploh če je megla in oblaki in nasploh precej neprijetno vreme. Aja, zgornji fotki sta iz Medičejske knjižnice (ki to v bistvu ni, čitalnica izgleda kot cerkev z lesenimi klopmi, jako neudobno.)pravtako pa stopnišče. Tako minimalistično, pa še vseeno simpatično do konca. :)

Ja, še en zanimiv izsek iz premišljevanja: renesansa je bila razcvet znanosti, a dvigala še niso iznašli. Ah. – take zanimive izjave so bile na poti do vrha kupole v Santa Maria de flores, kjer je kar prijetno če imaš s sabo družbo in malico. 1000 stopnic. juhej? Ampak se splača zaradi razgleda. Cele Firence pod sabo.

Okej, torej lahko spet zaidem k malim nepomembnim zadevam? V Firencah se pogleda: Etro (ker je nameščen v neki stari zgradbi  in je kar božanska kombinacija) , H&M (upam, da ne doživi še kdo mučenja v obliki petja mamic, ko se po radiu vrtijo otroške pesmi, pa tudi drugače je celotno dogajanje v trgovini malo divje. )

Pogleda se še Kiko (italijanska veriga make up zadev, sprejemljive cene, noro prijazno osebje (vsaj v tej) in kvalitetna ličila) , Coin ker imajo MAC in se lahko vidi Disney kolekcija (Kruela in podobne zlobne maskote), v Sephori se ustavi za občudovanje novih parfumov z najlepšimi stekleničkami, Ben & Jerry’s pa tako ali tako se pogleda vedno, kadar greš mimo. pa ne samo pogleda :) Pri Tiffanyju sem hotela še eno jutranjo sliko, pa je zmanjkalo časa.

Spet sem odkrila en luštkan kafič. Ne znam ga točno locirati, nekje med Medičejci in avtobusno je News Cafe, fin ambient (po stenah imajo poličke z vinom), drugače ni pretresljiv razen splošnega občutka. Disney store pa začuda odsvetujem. Ogrimno gneče, premalo artiklov z Jackom iz Nightmare before Christmas (je to film za december ali Halloween?)

Moda v Firencah sponzorira umetnost. Benetton okrog Uffizija. Lovely. Drugače se splačaizgubiti v kakšno stransko ulico na drugo stran Uffizija, proč od Arne. Trgovine z malimi prčkarijami, ki jih nihče ne rabi, zlatarne, prodajalne usnja in pa nobenih uporabnih prstanov z rimskim portretom. Niti razložiti ne znam, kakšnega hočem :( OK, v teh trgovinah pa sem naletela tudi na All I Want for Christmas is You prvič letos. Ne še. Ni še pravi čas!

To je večinoma to, za Firence je pravi čas za obisk precej raztegljiv. Tudi zdaj so bile temperature prijetne, za obisk priporočam tudi v zimskem času, saj naj bi bile lepe. (Zaenkrat je to z moje strani še nepreverjeno…)

  • Share/Bookmark

...komentar

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !